Vrije tijd

Leren zingen op latere leeftijd

Ongeacht je leeftijd of startpunt, door het trainen van je stem tijdens zangles kan je een geweldige zanger of zangeres worden. Een belangrijk onderdeel van zingen is weten hoe je je lichaam moet gebruiken. Kleine veranderingen in bijvoorbeeld je houding kunnen al enorm veel betekenen voor jouw stem. Benieuwd naar hoe je op latere leeftijd kan leren zingen? Lees dan snel verder!

Jouw stem vinden

Jouw stem is fysiologisch gedefinieerd. Dit houdt in dat je met een bepaalde stem geboren wordt als gevolg van hoe jouw keel, stembanden en lichaam zich ontwikkelen. Het startpunt van zingen is jouw spreekstem. Hoe klinkt jouw stem wanneer je spreekt? Is deze helder, warm, hoog of juist laag? En hoe zit dit wanneer je lacht?

Door op deze manier jouw stem te vinden kan jij erachter komen welk genre het beste bij jouw past. Samen met een zangcoach kan jij dit het beste gaan onderzoeken. Zangles Hilversum kan jou hier bijvoorbeeld bij helpen! Samen kunnen jullie precies vinden wat jouw stem is en wat hier het beste bij past!

Houding

Je houding is enorm van belang tijdens het zingen. Het is belangrijk dat jij je tijdens het zingen prettig en relaxed voelt en dus vooral niet gespannen. Hieronder enkele punten om rekening mee te houden.

Voeten

Het is van belang dat je stevig met je voeten op de grond staat. Vele uren achter elkaar zingen kan je duizelig maken, dus je voethouding is erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat er voldoende afstand is tussen je voeten. Voor sommigen is het een tip om een beetje op de voorkant van de voeten te gaan staan. 

Knieën

Daarna komen je knieën. Zorg ervoor dat je knieën ontspannen zijn. Een goede tip hiervoor is om je knieën ‘op slot te zetten’ en ze daarna te ontspannen. Buig je knieën een beetje, zodat je comfortabel staat.

Nek

Ook een belangrijk focuspunt is je nek. Zodra je nerveus of geconcentreerd bent, ben je snel geneigd om de spieren rondom je nek aan te spannen. Hierdoor komen de twee grootste nekspieren, die rondom je keel zitten, strak te staan. Hierdoor wordt de keel afgesloten en gaat deze moeilijker open, wat zingen lastig maakt. Probeer daarom je nek/hals zo goed mogelijk te ontspannen.

Ademhaling en schouders

Tot slot je borst. Het is van belang je borst zo recht mogelijk te houden. Door dit te doen kunnen de longen en het diafragma hun maximale capaciteit bereiken. Wanneer je voorover gebogen staat of juist onderuitgezakt zit, is er minder ruimte voor je longen. Dit bemoeilijkt het zingen enorm. 

Met behulp van deze uitleg kan jij aan de slag gaan om te leren zingen, zelfs op latere leeftijd!

Back to top button